On kysytty lööpin tyyliin: ”Lottonumeroiden valitseminen  –  tiedettä vai taidetta”.  Vastaisin tähän, että Lottonumeroiden valtitseminen on tiedettä JA taidetta!

Yleisölle klassisesta lottopallokoneesta on tullut symboli. Kun ajatellaan ”Lottoa” – jättipotin voittamisen lisäksi – kuvitellaan usein viikoittainen arvonta televisiossa, missä klassinen pallokone pyörii ja tulostaa peräkkäin  seitsemän + kaksi numeroitua palloa. Tästä on tullut tuttu ja luotettu rituaali, ja arvonnan rehellisyyttä harvoin kyseenalaistetaan. Pelaajat tuntevat olonsa mukavaksi klassisen arvonnan kanssa, koska prosessi on suurimmaksi osaksi läpinäkyvä, ja he näkevät, miten sattuma tapahtuu.

Lotto on satunnaisuuteen perustuva arpapeli, missä satunnaisuus tarkoittaa yleensä tarkoituksen ja säännönmukaisuuden puutetta sekä sitä, että satunnaista tapahtumaa ei voida ennustaa. Nämä ovat tosiasioita, joita emme voi muuttaa. Mutta, kun – lotossa kuitenkin näyttää siltä, että satunnaisuudessa olisi jotain säännönmukaisuutta, jotain toistuvuutta ja kun miljonäärejäkin syntyy jatkuvasti lisää.

Lottorivissä on 7 eri numeroa ja nämä numerot valitaan 1-40 numeron joukosta.  Kun näillä muodostetaan kaikki mahdolliset erilaiset rivit, syntyy yhteensä 18 643 560 riviä.  Rivien muodostaminen omatoimisesti on mahdollista ja  kyllä – voit lotota kaikki erilaiset rivit, mutta hintana on tuo rivien määrä kertaa 1 euro, mutta silloin päävoitto on varma ja sivuvoittojakin tulee roppakaupalla, mutta vain murto-osa siitä, minkä tähän sijoitat.  Nämä erilaiset rivit voidaan tuottaa esimerkiksi pienellä makro-ohjelmalla vaikkapa Excel-sovelluksessa,  itse kokeilemalla näiden tuottaminen ei enään onnistu.

Kurkistus 18 643 560 rivin sisäkaluihin

Kun lottorivit tuotetaan koneellisesti, on se helpointa tuottaa tietyllä systematiikalla.  Tällöin lähdetään perusrivistä 1,2,3,4,5,6,7.  Näitä voi olla vain yksi kappale, samoin on vain yksi kappale riviä 34,35,36,37,38,39,40.  Mutta sitten tässä välissä ovat loput rivit.

Lottorivit muodostuvat porrasmaisesti, missä lukusarjan viimeistä numeroa kasvatetaan 7-40 välillä. Muut kuusi numeroa ovat pienempiä kuin tämä viimeinen numero.  Näitä kuutta numeroa sitten vaihdellaan keskenään, jotta löydetään kaikki eri variaatiot 18 643 560 rivistä.  Jotta tähän syntyisi parempi tuntuma on seuraavassa taulussa näkyvillä lottorivit, joissa viimeisenä numerona on 8. Näitä rivejä on 7.

Tätä porrasmaisesti etenevää menettelyä käyttäen voidaan laskea taulukko, joka kertoo kuinka monta rivivaihtoehtoa syntyy kullekin portaalle. Ensimmäisessä sarakkeessa on viimeinen numero (7-40), seuraavilla sarakkeilla on rivien lukumäärä, rivimäärän %-osuus kaikista riveistä ja viimeisellä sarakkeella on juokseva kumulatiivinen prosentti.

 

Suurimman numeron arvaaminen lisää mahdollisuuksia

Taulukkojen perusteella voidaan todeta, että kussakin portaassa on yksi 7-oikein osumatulos ja sen suurin numero on portaan viimeisin numero. voi olla vain tietyssä lottojen lottorivinjärjestelmän osiossa ja sen määrittää aina varsinaisen arvotun rivin suurin numero. Tämä tieto on oleellista ymmärtää, kun lottorivejä suunnitelet. Jos arvaat oikein suurimman numeron, voit olla mukana voittamassa 7-oikein tuloksen.  Toiseksi suurin numero mahdollistaa 6+1 ja 6-oikein tuloksen.  Näiden kolmen arvaaminen mahdollistaa siis isot potit.  Ja toisinpäin tarkasteltuna voidaan todeta, että kun omaan riviin laittaa viimeksi numeroksi 37-40, niin suurempi mahdollisuus olla päävoiton arvonnassa. Näillä numeroilla on yli 50% prosentin todennäköisyys olla mukana päävoitossa viimeisenä numerona.

Osioiden 7–35 välillä on yhteensä 8 347 680 erilaista lottoriviä, mutta osioiden 36–40 välillä on yhteensä 10 295 880 erilaista lottoriviä. Eli lottorivijärjestelmän 4 viimeisessä osiossa on enemmän kuin puolet koko lottorivijärjestelmän erilaisista lottoriviveista.

Suurin ja pienin numero  292 kierroksella

Edellä olevan taulukon perusteella nähdään miten kaikki mahdolliset rivit käyttäytyvät ja niiden perusteella voidaan arvioida todennäköisyys olla mukana isoissa voitoissa.

Viereisessä taulussa on laskettuna 292 kierroksen aikana toteutuneet määrät.  Sarakkeessa 1 on ensimmäisenä lottonumerona ollut luku (1-24) ja pystysarakkailla on viimeisten numeroiden (21-40) tiedot.   Käytä tätä taulukkoa hyväksi, kun pohdit viimeistä ja ensimmäistä numeroa lottorivissäsi.

Sattuma on sattumaa ja taulukko kertoo, miten sattuma on käyttäytynyt.